Archief

De doelstelling van de Stichting Vakbondshistorisch Archief is het bewaren en zichtbaar maken van de geschiedenis van arbeiders en arbeidsters en hun vakorganisaties in Nijmegen en omstreken. De collectie bestaat dan ook uit archieven, beeldmateriaal en gebruiksvoorwerpen van vakorganisaties, personen en gelieerde instanties. In deze collectie zijn 3 hoofdcomponenten te ontdekken.

  1. Het archief. De papieren collectie bestaat uit zoŽn 200 meter archieven, van verschillende bonden en personen van 1894 tot heden. Als U wilt weten wat er zoal in ons archief te vinden is, kunt U de index bekijken. Deze is hier te bekijken in .pdf-formaat. Hiervoor heeft een een PDF-reader nodig, zoals bijvoorbeeld Acrobat Reader Met dit programma is de collectie ook doorzoekbaar.

  2. Fotoarchief: Zo’n 3000 foto’s, het grootste deel natuurlijk uit Nijmegen. Geordend in 10 mappen, 1900-heden. Deze kunt u hier bekijken.

  3. Realia : allerhande vakbondsitems: Dit loopt uiteen van vaandels, gedenkschilden en borden (25 jaar lid etc.) tot aanstekers, lucifers, actie t-shirts enzovoort. Het archief heeft ook zo’n 400 affiches in bezit, van vakbondsarchief tot en met verkiezingsaffiches van (linkse) politieke partijen. 1911-2000

Dit archief kan nog altijd uitgebreid worden. Op kantoren en bij particulieren ligt ongetwijfeld nog veel interessant materiaal. Indien U denkt voor ons archief geschikt materiaal te bezitten, kunt U natuurlijk contact opnemen. Meer informatie daarover vindt U op de informatiepagina.